Vízöntő - VízKincs Megőrző Blog

Hogyan tehetjük elviselhetőbbé nyáron a kinti hőmérsékletet? Hogyan működik a kültéri klíma és mire jó? Mi az a ködhűtés? Blogunk célja ezen témák boncolgatása, a felmerülő kérdések, problémák megvitatása, szaktanácsadás.

Indavideó

Leírás

Hogyan tehetjük elviselhetőbbé nyáron a kinti hőmérsékletet? Hogyan működik a kültéri klíma és mire jó? Mi az a ködhűtés? Blogunk célja ezen témák boncolgatása, a felmerülő kérdések, problémák megvitatása, szaktanácsadás.

Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Indafotó képek

Linkblog

Hol használjunk porlasztott vízzel működő kültéri klímát? 2.

2009.07.22. 07:17 mineralholding

Előző bejegyzésünk folytatásaként most a swamp coolerek zárt térben történő alkalmazásáról szeretnénk ejteni néhány szót.

Milyen iparágakban van szükséges párásító berendezést használni?

A kültéren a levegő hűtésére, klimatizálására használható ködhűtő berendezések "beltéri" alkalmazására az iparban, mezőgazdaságban, állattenyésztésben, borászatban olyan helyeken kerül sor, ahol fontos egy állandó, meghatározott mértékű páratartalom biztosítása.

A leggyakoribb ipari felhasználási területek:

  • zöldség- és gyümölcstermesztő telepek
  • kertészetek, fóliasátrak
  • állattenyésztő telepek
  • állattartó telepek (pl.: lovardák)
  • ipari termelőüzemek, gyártó csarnokok
  • borászati raktárak
  • raktárak
  • hulladéktároló telepek.

Az ipari alkalmazású klímák, párásító berendezések jellemzően egyedi igények alapján tervezett, telepített rendszerek, de például poros raktárhelyiségek, gyártócsarnokok levegőjének átmeneti pormentesítésére akár mobil berendezés is használható.

A berendezések párakibocsátása tetszés szerint időzíthető, szabályozható a kibocsátott pára mennyisége. Lehetőség van alkalmankénti, impulzusszerű párásításra, de a kívánt időintervallum beállításával a folyamatos párásítás is megoldható.

 

Milyen előnyökkel jár a párásító berendezések használata?

 

1. Gyorsuló fejlődés

A megfelelő páratartalom biztosítása a növénytermesztésben növeli a termelékenységet: a kezdetektől fogva párás környezetben nevelt zöldségek gyorsabban, nagyobbra fejlődnek, a gyümölcsök termései lédúsabbak lesznek.

 

2. Növekvő szaporulat, hozamnövekedés

Az állattenyésztéssel, állattartással foglalkozók tudják, hogy milyen fontos és nehéz feladat az állattartó telepeken olyan környezetet teremteni az állatok számára, amiben jól érzik magukat. Kulcsfontosságú probléma, hiszen az állatok jó közérzetének biztosítása összefüggésben van az állati termékek - tej, tojás, stb. - hozamának mennyiségével, minőségével.

A ködhűtő berendezések alkalmazása a megfelelő légmozgás, a friss levegő biztosításával, a levegő párásításával, a repülő rovarok számának csökkentésével nagyban hozzájárul az állatok tartási körülményeink javításához, ezáltal eredményezve nagyobb hozamot és szaporulatot.

A párásító berendezések használatának nagy előnye, hogy a lvegő szagmentesítésével az állattartásban dolgozók számára is kellemes munkakörnyeztet biztosítanak.

 

3. Növekvő termelékenység, emberi munkakörülmények

Bizonyos ipari termelőterületeken (pl.: textilipar, faipar, nyomda) a termelési folyamat, a raktározás során rendkívül nagy mennyiségű por, vagy kellemetlen szagú anyag kerül a levegőbe.

Ezek az anyagok belélegezve nemcsak kellemetlenek, de nagy koncentrációban, hosszú távon akár egészségkárosodáshoz is vezethetnek.

A szállópor és szagmolekulák elleni harcban jó szolgálatot tesznek a párásító berendezések, melyek megkötve ezeket a molekulákat jelentősen csökkentik a por koncentrációját és szagmentesítik környezetük levegőjét, így jobb, egészségesebb munkakörnyeztet teremtenek, mely növeli a termelékenységet.

 

4. Áru minőségének megőrzése

Bizonyos áruk, termékek (pl. zöldségek, gyümölcsök, boroshordók) raktározása, tárolása során a kellő páratartalom biztosítása nélkül az áru tönkre mehet, használhatatlanná válhat. Ez a probléma megoldható, kiküszöbölhető párásító berendezések használatával.

 

A ködhűtő berendezések ipari használatáról készült videófilmek az alábbi linken tekinthetők meg: www.mineralholding.hu/mh/index.php

A bejegyzés trackback címe:

https://vizonto.blog.hu/api/trackback/id/tr951260269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása