Vízöntő - VízKincs Megőrző Blog

Hogyan tehetjük elviselhetőbbé nyáron a kinti hőmérsékletet? Hogyan működik a kültéri klíma és mire jó? Mi az a ködhűtés? Blogunk célja ezen témák boncolgatása, a felmerülő kérdések, problémák megvitatása, szaktanácsadás.

Indavideó

Leírás

Hogyan tehetjük elviselhetőbbé nyáron a kinti hőmérsékletet? Hogyan működik a kültéri klíma és mire jó? Mi az a ködhűtés? Blogunk célja ezen témák boncolgatása, a felmerülő kérdések, problémák megvitatása, szaktanácsadás.

Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Indafotó képek

Linkblog

Mi az a ködhűtés?

2009.07.22. 06:25 mineralholding

Munkánk során több alkalommal is felmerült a kérdés az ügyfeleink, érdeklődők részéről, hogy mitől más az általunk forgalmazott kültéri klíma, mint a többi kültéri klímaberendezés. Az alábbiakban röviden bemutatjuk ezeknek a klímáknak a működési elvét, előnyeit.

Ködhűtő berendezéseknek (swamp cooler, mist cooling, fog system) nevezi a szakma azokat a klímabrendezéseket, melyek nagynyomású víz segítségével csökkentik a levegő hőmérsékletét.

A technológia lényege, hogy környezetbarát módon, nagy nyomású víz porlasztásával hűti a levegőt:  A berendezés fúvókái az emberi haj keresztmetszeténél is kisebb méretű vízrészecskéket juttatnak a légkörbe, melynek még egyenletesebb eloszlatását ventilátor is segítheti.

A porlasztott víz a légtérbe kerülve a környezeti hő hatására elpárolog, hőt von el a környezetétől, lehűlést eredményez.

Minél szárazabb a levegő, minél kisebb a relatív páratartalma, annál nagyobb hőmérséklet csökkenést tudunk elérni, mivel a száraz levegő több vízmolekula felvételére képes.

A ködhűtés technológiájából következik, hogy klimatizálásra kültéren alkalmazható, míg beltéren a páratartalom növelését eredményezi, párásításra használható, illetve bizonyos környezeti feltételek mellett hatékony hűtésre is. Párásításra első sorban ipari termelőkörnyezetben, a mezőgazdaságban - növénytermesztésben és állattartásban, borászatban - alkalmazzák. Kültéri felhasználására számos példát találhatunk: szinte mindenki látott már étterem, kávézó kerthelyiségében, teraszán kellemes, hűvős levegőt biztosító ventilátoros mobil klímákkal, de gyakran előfordulnak strandokon, medencék partján frissítő párát szolgáltató "kapuk" formájában is.
 

Kellemes hűsölést kívánunk mindenkinek!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vizonto.blog.hu/api/trackback/id/tr251260222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása