Vízöntő - VízKincs Megőrző Blog

Hogyan tehetjük elviselhetőbbé nyáron a kinti hőmérsékletet? Hogyan működik a kültéri klíma és mire jó? Mi az a ködhűtés? Blogunk célja ezen témák boncolgatása, a felmerülő kérdések, problémák megvitatása, szaktanácsadás.

Indavideó

Leírás

Hogyan tehetjük elviselhetőbbé nyáron a kinti hőmérsékletet? Hogyan működik a kültéri klíma és mire jó? Mi az a ködhűtés? Blogunk célja ezen témák boncolgatása, a felmerülő kérdések, problémák megvitatása, szaktanácsadás.

Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Indafotó képek

Linkblog

A legfontosabb 5 szempont, amit szem előtt kell tartanunk kültéri klíma vásárlásakor

2009.07.22. 12:47 mineralholding

Mik azok a legfontosab szempontok, amiket szem előtt kell tartanunk kültéri klímaberendezés vásárlásakor?

A kánikula enyhítésére egyre többen szereznek be kültéri mobil klímaberendezéseket.

Ezek jó megoldást jelentenek, hiszen a nap előrehaladtával áthelyezhetjük őket aktuális tartózkodási helyünknek megfelelően. Nem mindegy azonban, hogy milyen berendezéssel, hogyan próbáljuk meg csökkenteni környezetünk hőmérsékletét.

A legfontosabb 5 dolog, amire figyelnünk kell kültéri klíma vásárlásakor:

1. A megfelelő technológiájú berendezés kiválasztása

 

A mobil klímák alapvetően két különböző technológiai megoldással hűtik a levegőt:

a. A kondenzátoros klímák technológiájának lényege, hogy nagy mennyiségű elektromos áram, energia felhasználásával hűtik le és keringetik a beszívott forró levegőt. Ezek e rendszerek magasabb páratartalom esetén ajánlottak, mivel szárítják a levegőt. Kültéri használatra korlátozott mértékben alkalmasak.

b. A ködhűtő berendezések nagy nyomású víz segítségével hűtik le a levegőt, melyet ventilátor segítségével oszlatnak el környezetükben. Ezáltal növelik a levegő páratartalmát, ezért szárazabb klímájú helyeken ajánlott a használatuk. Mobil, kerekes változatuk szinte bárhol telepíthető, ahol megoldható az áramellátás és stabilan elhelyezhető a berendezés. 

 

2. Válasszuk ki az igényeinknek legmegfelelőbb teljesítményű berendezést 

 

Vásárlás előtt mérjük fel, hogy körülbelül mekkora terület hűtését szeretnénk biztosítani és ha nem vagyunk biztosak benne, hogy melyik berendezést válasszuk, kérjünk tanácsot az eladótól, vagy vásárlás előtt tájékozódjunk az interneten, online áruházakban,nézzünk utána a számításba jöhető termékek használati utasításában, hogy mekkora terület hűtésére alkalmasak.

A hűtési teljesítményt Magyarországon általában kilowatt/órában (kW/h) határozzák meg. A szükséges teljesítmény meghatározásokor vegyük figyelembe, hogy a beltéri és kültéri használat között különbség van: egy 20 négyzetméteres helyiség hűtésére alkalmas hűtési teljesítmény nem alkalmas ugyanakkora szabadtér hűtésére.

A kültéri klíma elhelyezését is vegyük figyelembe: A napos területek hűtése általában 10-20%-kal nagyobb hűtési teljesítményt igényel az átlagnál, míg az árnyékos helyek hűtése  kb. 10%-kal kevesebbet.

 

3. Figyeljünk az energiafelhasználás-hatékonyság arányára 

 

Az energiafelhasználás és a klíma hatékonyságának arányát az EER (Energy Efficiency Ratio), azaz a hűtési jóságfok mutatja meg. Ez a klímaberendezések egyik legfontosabb mutatószáma: segítségével megtudhatjuk, hogy a klímaberendezés adott elektromos áram felvétele mellett milyen hatékonyan adja le az energiát.

A hűtési teljesítmény és az elektromos áramfelvétel hányadosaként számítható ki.

Válasszunk magas mutatószámmal rendelkező klímát (azaz olyat, ami nagy légteret képes kis energiafogyasztással lehűteni, így áramot spórolhatunk, csökkenthetjük számlánkat. Megegyező hűtőteljesítményű és energiafelvételű berendezések közül a nagyobb EER számmal rendelkező készüléket válasszuk, mert az gazdaságosabban üzemeltethető.

 

4. Csak olyan berendezést vásároljunk, melynek megfelelő a ventilációja

 

Bármilyen technológiával működő kültéri mobil klímát választunk, kerüljük az olyan konstrukciókat, melyeknek nem biztosított a ventilációja - például zárt kivitel esetén nincs levegőztető nyílás, ami a levegő áramlását biztosítja -, mert ezek használat közben túlmelegedhetnek.

A magasnyomású víz porlasztásával működő klímák esetén ez a probléma nem áll fenn, mert konstrukciójuknál fogva nyitottak, a levegő áramlását, illetve a vízmolekulák eloszlatását nagy teljesítményű ventilátor segíti.

 

5. Tájékozódjunk a tervezett kültéri hűtőberendezés működéshez szükséges feltételekről

 

 

Az ipari használatra tervezett kültéri klímák 230-380 Volt-os csatlakozást is igényelhetnek. Vásárlás előtt feltétlenül győződjünk meg róla, hogy a kiválasztott terméket a gyártó, forgalmazó lakossági használatra is ajánlja. 

 

Ellenőrizzük házunk elektromos rendszerét és a vásárolni kívánt termék energiafogyasztását és győződjünk meg róla, hogy az elektromos hálózatunk képes megfelelő mennyiségű energiát biztosítani a berendezésnek, a klíma beüzemelése nem fogja túlterhelni a hálózatot. 

 

Térképezzük fel azokat a potenciális helyeket, ahol elhelyezhetjük a klímát, vegyük figyelembe ezek sajátosságait (pl. elhelyezhető-e biztonságosan a berendezés a talajon, nem akadályozzák-e majd a működését a növények, stb.) a klíma kiválasztásakor.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vizonto.blog.hu/api/trackback/id/tr501260829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása